Грижа за вашето здраве и уют

Кога и как се засажда шафранов минзухар

Отглеждането на шафранов минзухар в България набира все по-голяма популярност. Както малки, така и по-големи стопанства разчитат на „червеното злато”, което да осигури икономическа независимост на техните семейства. По нивите не само в Добруджа, но и на много други места, лилавите цветчета се берат през октомври и ноември, а изсушените им червени близалца са именно най-скъпата подправка шафран.

За да се стигне обаче до брането, трябва 2-3 месеца преди това луковиците на минзухара да бъдат засадени при подходящи условия и по правилен начин.

Кога трябва да се засадят шафрановите луковици?

Времето за засаждане на луковиците обикновено обхваща периода след втората  седмица на месец юли, най-късно до средата на септември, като най-добър вариант е средата на август.

За избора на място може да имате предвид следното:

  • Необходимо е да се огрява от слънцето през по-голямата част от деня;
  • В никакъв случай не трябва да задържа вода;
  • На това място преди не трябва са били отглеждани друг вид луковици;
  • Почвата да бъде с неутрално или слабо алкално рН.

През есента в годината преди засаждането изорете мястото на дълбочина 20-50 см. През пролетта повторете, а после култивирайте, фрезовайте и бранувайте. Може да внесете оборска тор, като на декар се препоръчват 2-3 тона. Преди самото засаждане обработете почвата против плевели.

На повдигната леха

Вторият вариант изисква поставяне на луковиците в 4 или 5 реда, разположени успоредно. Разстоянието от 15 см между редовете е най-подходящо, като повдигнатата леха ще осигурява по-доброто оттичане на водата.

Между лехите се оставя разстояние от 25 см, което може да позволи на малък трактор да се движи свободно с приставка за садене на луковици. При движението му и оформянето на редове, те се закриват с почва автоматично. При необходимост покриването на луковиците се коригира ръчно.

Засаждането на луковиците се прави на същата дълбочина и разстояние като при първия вариант. По-дълбокото засаждане над 15 см осигурява по-високо качество, но по-нисък добив.

Този тип засаждане изисква по-голям брой луковици на декар – 80 000.

Какви луковици да подберете за засаждане?

Дори да спазите всички изисквания за почва, засаждане и следващи грижи, при подбор на некачествен материал няма да постигнете добър добив. Затова изберете луковици:

  • без следи от гниене и наранявания;
  • с равномерна окраска и без петна;
  • с цяло дъно;
  • с плътно прилепващи люспи.

Получаването на един или няколко цвята много зависи от това колко едра е луковицата и какъв е сортът на растението. При осигуряване на благоприятни условия, шафранът ще цъфти няколко последователни години. Размножаването на шафрановия минзухар става бързо, но големината на цветовете намалява поради увеличаването на растенията и изтощаването на почвата.

Отглеждането на шафран е инвестиция с дългосрочен характер. Ако грижите ви са подходящи, още през втората година след засаждането може да очаквате добив от 1 кг сух шафран от декар площ.